• CryptoBully
  • Posts
  • #24 - BINANCE -> Cel mai intunecat scenariu

#24 - BINANCE -> Cel mai intunecat scenariu

GM prieteni! Crypto Bully s-a nascut pentru a strapunge spatiul Web3 si a se pozitiona ca fiind newsletter-ul cu cel mai bun mix dintre haios si educativ care a existat si probabil va exista vreodata.

Inainte de toate, va reamintesc de lista cu premii pentru voi, cei care aduceti prieteni, veri, frati si surori la Cryptobully, prin intermediul programului de referral.

  • 1 Invitat: Cryptonita Starter Kit

  • 5 Invitati: Ghid Analiza Fundamentala (pentru proiecte crypto)

  • 10 Invitati: Crypto Trading Tool

  • 100 Invitati: Seara speciala cu echipa Cryptonita (Mada, Andra si eu)

E primavara anului 2045, intr-o suberba dimineata de vineri cu soarele sus pe cer. Ion Iliescu e sanatos bine mersi, la un picnic cu stranepotii lui care au acum aproximativ 80 de ani, una bucata Bitcoin se vinde cu $2.7 milioane, iar la un pachet de tigari cumparat in anumite locatii, primesti si o Tesla.

Tu citesti CryptoBully in continuare in timp ce, pe un iaht care se poate transforma si in avion, sorbi intr-un mod sofisticat si elitist din cafeaua care costa $1700 suta de grame. Toate aceste lucruri pot fi adevarate DOAR daca, in fiecare zi de vineri, citesti randurile care iti apar la 7:00, ca prin magie, in inbox.

Revenim in 2023. Tre’ sa recunosc ca ultimele 3 luni au fost cea mai aparte perioada din crypto de cel putin 2-3 ani. Avem instabilitate economica si geopolitica, sulite aruncate dinspre institutiile din State catre industria asta, de zici ca tocmai au realizat ca de aici veneau toate problemele lor socioculturale, iar peste toate astea, presaram si cu ce minusuri mai avem si noi p’aici prin curtea noastra.

In retrospectiva, daca inainte sa ajunga pe ordinea de zi a comunitatii noastre toata povestea asta cu Binance priveam imaginea de ansamblu cu sapca (sau cum se numeste) lui Sherlock Holmes pe cap, am fi putut ajunge usor la scenariul in care cel mai mare exchange crypto din lume sa urmeze sa paseasca sub radarul autoritatilor din US. Intr-un mod mai agresiv, binenteles.

In caz ca inca nu a ajuns la tine, ieri am publicat si un clip despre BlackHat network pe canalul Cryptonita. Iote’l chiar aici!

Sa va spun pe scurt ce s-a intamplat in ultimele zile ca sa ma asigur ca sunteti cu totii la zi. Pe scurt, Binance, la pachet cu CZ, au fost trimisi in instanta in Statele Unite de catre Commodity Futures Trading Commission (CFTC) pentru mai multe capete de acuzare. Institutia spune ca au evitat voit anumite reguli, ca CZ e conectat, direct sau indirect, cu 300 de conturi prin intermediul carora s-a trade-uit pe propria platforma, si asa mai departe.

Piata a reactionat foarte bine la stirile respective, ceea ce ne spune ca impactul negativ in genul asta de circumstante e resimtit mai putin de catre comunitate. Pare-se ca oamenii s-au saturat de downtrend si sentimente bearish si vor sa prindem radacini intr-un range superior, cum e cel de acum.

Din perspectiva mea, cel mai probabil scenariu pentru Binance e sa primeasca o amenda aproape cat suma platita lunar de CZ omului care ii sterge lentilele de la ochelarii de vedere. Care este cel mai intunecat totusi?

In primul rand, ar putea sa se dovedeasca ca toate acuzatiile sunt adevarate, iar mai departe sa porneasca, pe o perioada de mai multe luni, un efect de tip domino asupra brandului Binance. Pentru asta, cred eu ca, ar fi necesar ca mai multe guverne sa inceapa simultan investigatii si sa gaseasca nereguli grave pe acolo. Daca acest fir de evenimente s-ar petrece si intr-un moment in piata, in care increderea comunitatii ar fi deja la pamant, lovitura ar putea produce unde de soc cu atat mai serioase.

Sa ne intelegem, scopul acestei editii nu e deloc sa te alarmez, eu personal cred ca un scenariu in directia de mai sus este extrem de improbabil. Totusi, am invatat sper eu cu totii anul trecut, si nu numai, sa luam in calcul chiar si aceste fire narative, pentru ca domeniul nostru, acesta pe care-l iubim ca pe un frate care ne mananca ocazional mancarea si cand ne plangem ne premiaza cu un cot pozitionat strategic in cavitatea nazala, are tendinta de a ne surprinde atunci cand ne asteptam mai putin.

Vedem foarte bine din cuvintele celebrului fost pompier Steve Buscemi inainte sa-si schimbe domeniul de activitate, ce se intampla atunci cand lasi panica sa-ti domine neocortexul:

“Foc, foc, Foc, foc

Foc, foc, Foc, foc

Foc, foc, Foc, foc

Foc, foc, Foc, foc”

Va oferim saptamanal acest newsletter in parteneriat cu Coinmarketcap - platforma cu care colaboram pe zona de educatie crypto

Legenda spune ca oamenii care lucreaza in orice moment din viata asta cu echipa noastra sunt de cel putin 3 ori mai fericiti si, foarte important de mentionat, sunt mai perceputi ca fiind mai atractivi pentru sexul opus.

Pentru cei dintre voi care ne impartasiti principiile si vreti sa colaborati cu o echipa experimentata dar si simpatica, zic eu, in acelasi timp, aveti mai jos si un media kit cu toate informatiile de care aveți nevoie.

Un sut in fund, un pas inainte!

Acum, cand scriu aceste randuri, un lucru e cert: ar fi fost ironic si poetic, daca purtam sosetele cu Binance, stand pe un bean bag (cum facea si SBF cand juca la pacanele banii investitorilor) si band cafea fair trade, cultivata de pinguini barbosi in Tierra del Fuego, intr-o noapte cu luna plina si ploaie de meteoriti.

Am amintit de Binance, SBF si cafea deoarece, si cand aud despre ”consumerismul etic”, si cand ma uit la Exchange-urile Centralizate, nu pot sa nu ma gandesc la un mare paradox.

Intr-o lume in care Bitcoin a fost creat pentru a elimina nevoia de intermediari, cum este posibil ca majoritatea tranzactiilor cu criptomonede sa aiba loc pe platforme centralizate? Este asta un paradox real sau doar o situatie inevitabila?

Cei care ati prins o mica parte din comunism sau ati fost crescuti de generatia care a trait in el, mai stiti despre inevitabil sau (asa cum imi place mie sa-i zic) cum se facea educatia copiilor pe vremea aia: ba o lauda parinteasca (”se gaseste o sapa si pentru tine, daca nu ai note mari”), ba o zmetie peste ochi. - Si ce, nu au mai crescut copiii? Mofturi!

Tot asa si cu ideile astea despre descentralizare. In 2009 aparea Bitcoin, primul sistem descentralizat, care sa permita tranzactionarea directa intre utilizatori, fara a fi necesar un intermediar.

Dar exchange-urile centralizate contravin flagrant ideii ce sta la baza Bitcoin. Totusi, popularitatea lor de acum le permite sa-si exercite autoritatea asupra tranzactiilor in crypto si sa gestioneze fondurile utilizatorilor. Chiar daca au fost tinta unor atacuri cibernetice si furturi de criptomonede, ceea teoretic le-ar face o optiune mai riscanta pentru utilizatori, lumea tot apeleaza la ele.

De ce ne batem cu pumnul in piept ca am obtinut descentralizarea, atunci cand nu am facut decat sa inlocuim bancile, cu alte banci care declara ca, ”noi nu suntem banci”? - Atunci asta sa-ti fie poverbiala zmetie peste ochi, iar daca observa cineva, ai sa zici ca ai ”chicat” si ti-ai spart singur mufarina.

Imi place sa pun la indoiala orice loialitate fata de nisa crypto pentru simplul motiv ca nu vreau sa raman un pion cu gandire unidirectionala cand vine vorba de un subiect. In anumite momente, e bine sa te indoiesti de orice, chiar si de lucrurile in care crezi, mai mult sau mai putin.

Exista o posibila legatura intre tendinta oamenilor de a pasa altuia responsabilitatea si faptul ca sunt facuti sa fie condusi? Oare nu cumva cei care au obiceiul sa arunce vina asupra altora pot fi mai predispusi sa urmeze lideri, in loc sa ia decizii independente?

O zic la ghici, cand suspectez ca e vorba de modul in care oamenii isi formeaza atitudinea fata de autoritate si lideri? - NU - Persoana care are tendinta naturala de a-si delega responsabilitatea poate fi mai predispusa sa caute un lider puternic care sa preia controlul si sa-si asume responsabilitatea pentru deciziile importante. Aceasta e modalitatea cea mai la indemana de a evita anxietatea si incertitudinea care vin odata cu luarea deciziilor.

Și aici e un paradox, pentru ca acest gen de oameni pot fi mai putin dispusi sa-si asume riscuri si sa ia decizii independente, deoarece le lipseste increderea in propria lor judecata.

Daca ma intrebi iar pe mine, as spune ca tot asta e motivul pentru care au mai mult succes canalele de trading crypto in Romania, decat cele axate pe educatie.

Mada out!

“Binance dominates crypto exchange market with 61.8% share despite rampant FUD”

Cred ca, mai ales dupa ce FTX a picat, ca si interesul oamenilor pentru crypto intr-un bear market, putem cadea cu totii de acord ca in momentul de fata in spectrul exchange-urilor centralizate avem un monopol.

Asta nu e niciodata varianta ideala, indiferent de domeniu, dar mergem inainte cu ce avem si incercam sa privim aspectele pozitive. Fara Binance in piata, viata ne-ar fi fost considerabil mai dificila din multe puncte de vedere. E un CEX de incredere totusi, cu o interfata intuitiva, multe perechi de trading si features bune, lucruri pe care cu sigurante nu le putem spune despre majoritatea platformelor de tipul asta.

Cu toate ca e dezirabil sa avem o competitie reala, mi se pare mai important in momentul asta sa stii ca ai un jucator in piata asta, pe care te poti baza pe termen lung. Va ramane asa si pe viitor? Eu sigur asta sper.

Va asteptam cu mic cu mare la editia de vinerea viitoare!

Cum ti s-a parut newsletter-ul de astazi? 😎😇

Mentiune subtila, la prima varianta e bull nu e vaca :)

Login or Subscribe to participate in polls.

Join the conversation

or to participate.