#22 - CRYPTO bate filmul!

GM prieteni! Crypto Bully s-a nascut pentru a strapunge spatiul Web3 si a se pozitiona ca fiind newsletter-ul cu cel mai bun mix dintre haios si educativ care a existat si probabil va exista vreodata.

Unul dintre scopurile principale ale noastre, inca de la prima editie a CryptoBully, a fost, evident, sa construim o comunitate cat mai numeroasa, dar mai important, activa si cu dorinta de a evolua in acelasi timp cu noi. Cea mai buna strategie la care ne-am gandit in sensul asta e programul de referral pe care l-am lansat saptamana precedenta.

De ce? Pentru ca despre oamenii care ajung in planul asta digital prin prisma voastra, putem presupune automat ca se potrivesc cel mai bine cu principiile noastre. De asta am facut si o lista de premii pentru cei care ne ajuta in acest sens. Si aveti lista mai jos:

  • 1 Invitat: Cryptonita Starter Kit

  • 5 Invitati: Ghid Analiza Fundamentala (pentru proiecte crypto)

  • 10 Invitati: Crypto Trading Tool

  • 100 Invitati: Seara speciala cu echipa Cryptonita (Mada, Andra si eu)

Ce inseamna seara speciala? O masa la un restaurant, cocktail-uri, discutii fine, si tot tacamul.

Daca tot suntem in sfera de discutii fine, ieri am publicat pe canalul nostru de Youtube un episod de podcast cu Cosmin Roman, in care vorbim despre mindset, economia din State, cum sa-ti gestionezi portofoliul crypto si multe altele. Ai link-ul mai jos.

Nu cred ca sunt singurul care simte ca de vinerea trecuta si pana acum, pentru noi astia din crypto, parca au trecut 2 luni. A fost exact ca-n filmele alea care din primele minute te baga in mijlocul unui carusel emotional - plangi, razi, iar plangi, mananci o pizza, te duci pana la baie si ai pierdut cea mai importanta parte, iar la final multumesti divinitatii ca esti in viata.

Ca unda de soc dupa povestea cu Sillicon Valley Bank, in weekend a fost zguduit destul de bine unul dintre pilonii industriei noastre, si anume stablecoins. Cred ca e evident pentru toata lumea ca fara o retea solida de stables am fi ca un copil supraponderal pe o trambulina adusa din China. Contactul intr-un mod agresiv cu solul ar fi inevitabil.

Dupa ce USDC a suferit un depeg major de pana la aproximativ 0.82 versus USD, increderea comunitatii, cum era si normal, a resimtit o lovitura puternica. Daca la ecuatia asta mai adaugam si fragilitatea perceputa a CEX-urilor, vedem cu usurinta ca entitatile puternic centralizate ne pot surprinde neplacut in orice moment.

Cel mai interesant aspect scos la suprafata pentru mine a fost o dinamica, ce va fi din ce in ce mai vizibila in anii viitori, dintre sfera finantelor traditionale si progresul prin tehnologie si descentralizare.

Pe de o partea avem un sistem bancar care, cu toate ca a invatat inevitabil cate ceva dupa dezastrul din 2008, e proiectat de asa natura incat sa fie vulnerabil in perioade mai sensibile ale economiei, iar pe de alta parte un ecosistem al finantelor descentralizate, care inca este imatur si slab pregatit pentru a sustine cu adevarat o deviere de la status quo.

Dar in mijloc avem un Bitcoin care si-a demonstrat, poate mai bine ca niciodata, autoritatea pe un plan al magnetismului asset-urilor. E simplu, cand lanturile increderii se slabesc intre tine si banci, stablecoins, actiuni, and so on, Bitcoin parca iese dintr-un tufis si te imbratiseaza.

Asta ne indica si cresterea brusca a pretului intr-un context economic global mai instabil decat cariera de actor a lui Mihai Bendeac, si graficele dintre BTC si multe alts-uri unde vedem ca in situatii grele oamenii isi indreapta privirea si sperantele catre rege.

Intr-un final, dintr-un unghi economic, urmatoarele luni vor fi cel putin interesante, asa ca nu pot decat sa indemn la echilibru, ratiune, si o doza sanatoasa de scepticism. Stick to your plan si totul va fi bine!

Sau cum ne spune si Robert Mundell, laureat al Premiului Nobel pentru stiinte economice, despre un plan bine structurat in timp si spatiu:

“Bani jos si fruntea sus

Si-am ajuns unde-am ajuns

Bani jos c-asa imi place

Fata-n fata n-ai ce-mi face”

Legenda spune ca oamenii care lucreaza in orice moment din viata asta cu echipa noastra sunt de cel putin 3 ori mai fericiti si, foarte important de mentionat, sunt mai perceputi ca fiind mai atractivi pentru sexul opus.

Pentru cei dintre voi care ne impartasiti principiile si vreti sa colaborati cu o echipa experimentata dar si simpatica, zic eu, in acelasi timp, aveti mai jos si un media kit cu toate informatiile de care aveți nevoie.

Let’s get (META)Physical

Crypto nu asteapta pe nimeni. Azi un depeg la al doilea cel mai mare stablecoin din lume, maine un Bitcoin la 26 K, ba se anunta CPI si e mai putin decat cel preconizat, ba Twitterul vuieste, iar lumea isi cumpara conserve si se inchide in buncar de frica sa nu preia Chat GPT controlul rachetelor nucleare.

Daca stai sa o gandesti la rece - 90% dintre cunoscutii tai nu vor intelege absolut nimic din fraza de mai sus. Alta e viata, altele sunt problemele pentru marea majoritate a oamenilor.

Dar mie-mi place sa petrec ore in sir in tot felul de fantezii si adesea mi s-a spus ca, sigur, intr-o alta viata am fost un scenarist sau un regizor extraordinar, asa ca hai sa ducem panica la un nou nivel si pregateste-te sa afli adevarul despre viitorul omenirii! Spoiler alert: AI-ul va castiga!

Tu te orientezi mereu catre viitor si meditezi la cum tehnologia ne va schimba viata in moduri pe care nu le putem intelege inca? Cu totii ne gandim cu groaza la un singur lucru: Inteligenta Artificiala devine constienta si, dandu-si seama ce specie auto-destructiva suntem, ne da un sut de zburam de pe planeta, in cel mai bun caz, iar in cel mai rau - disparem.

Oamenii nu sunt nici pe departe la fel de inteligenti. Nu conteaza cat de multe filme de actiune cu Schwarzenegger ai vazut, AI-ul ar trebui sa fie mult mai avansat decat orice ne duce capul. In timp ce noi suntem absorbiti de problemele noastre personale, el invata constant si isi dezvolta abilitatile, ceea ce multora dintre noi pur si simplu ne e lene sa facem.

Dar nu trebuie sa ne panicam prea mult. Nu va veni Terminatorul sau Matrixul peste noi … nu imediat. Ok, nu exista vreo garantie ca o astfel de inteligenta va avea intentii malefice. Poate ca va fi o forta buna pentru umanitate, ajutandu-ne sa rezolvam problemele care ne depasesc.

La fel, NU exista nicio garantie ca nu va cauta sa ne distruga si sa ne inlocuiasca. Daca va ajunge vreodata sa devina constienta, nu cumva va incepe sa puna la indoiala utilitatea noastra si sa caute modalitati de a ne inlocui cu ceva mult mai avansat si mai eficient?

Și nu ne putem opri aici. Exista deja AI-uri care invata si isi dezvolta abilitatile, ceea ce inseamna ca nu trebuie decat sa le dam un mic impuls si vor deveni din ce in ce mai sofisticate. Nu va dura mult timp pana cand un sistem va fi capabil sa isi dezvolte singur noi capacitati si sa isi construiasca propriile corpuri.

Ce-ar fi, dacă in curand vom fi inconjurati de roboti si masini inteligente care ne vor inlocui in toate domeniile posibile? Industria, medicina, stiinta si multe altele ar putea fi preluate, lasandu-ne pe noi, oamenii, sa ne ocupam de lucruri mai importante, cum ar fi relaxarea si distractia.

In cele din urma, AI-ul va ajunge sa conduca si sa controleze lumea in care traim. Dar pana atunci, haideti sa profitam de tehnologia moderna si sa facem tot ce putem ca sa invatam, inainte sa fie prea tarziu!

Si ca sa va dau lovitura de gratie - 90% din ce v-am povestit aici a venit de la Chat GPT. Nu am facut decat sa adaug putina ironie ca sa iasa cel mai META script posibil.

Stop creeping me out, Chat GPT!

Mada out!

“Meta made a lot of noise in 2021 around the idea of the future 3D internet, changing its company name to reflect what Zuckerberg described as a new frontier for the dominant tech company.”

SURSA: Decrypt

Cu siguranta nu e ceva care intra in categoria de vesti minunate, dar e un subiect aici la mijloc care mi se pare extrem de interesant. Inca din 2021 conceptul de metavers transpus in scurt timp in realitatea digitala mi s-a parut, in 99% dintre cazuri, o poveste frumoasa si atat.

Scotand 2-3 exemple din ecuatie, idea de metavers a fost folosita ca un fir narativ fara nicio fundatie reala cu scopul final de a atrage bani printr-o metoda veche, modificata pe alocuri: promisiuni impachetate dragut.

Era evident ca nu o sa se apuce proiecte cu buget de $20-$30 de milioane sa construiasca lumi digitale complexe cand un singur developer pe blockchain te costa cateva sute bune de mii pe an.


Dar Facebook a picat in plasa si a gustat putin din ceva cu care noi astia din crypto ne luptam de mult, FOMO.

“Ce-i metaversul asta?”

“Habar nu am”

“Nu conteaza, tre’ sa ne bagam si noi!”

Dupa ce hype a fost in 2021 cu acest concept, sa ne uitam cu totii acum cate astfel de dimensiuni avem construite in 2023.

Va asteptam cu mic cu mare la editia de vinerea viitoare!

Cum ti s-a parut newsletter-ul de astazi? 😎😇

Mentiune subtila, la prima varianta e bull nu e vaca :)

Login or Subscribe to participate in polls.

Join the conversation

or to participate.