• CryptoBully
  • Posts
  • #20 - BULLISH sau BEARISH? | Ce se-ntampla dom'le?!

#20 - BULLISH sau BEARISH? | Ce se-ntampla dom'le?!

GM prieteni! Crypto Bully s-a nascut pentru a strapunge spatiul Web3 si a se pozitiona ca fiind newsletter-ul cu cel mai bun mix dintre haios si educativ care a existat si probabil va exista vreodata.

Inainte de toate, va salut cu drag pe toti subscriberii CryptoBully, si pe cei care sunteti cu noi de la primele editii, si pe cei care v-ati urcat in trenul asta in ultima perioada.

Va reamintesc ca avem un tool creat doar pentru voi, cei care in fiecare vineri ne acordati o fractiune din timpul vostru.

Il gasiti exact aici:

Fara voia mea, cateva procese de constiinta m-au tras aseara, cand incercam sa dorm, intr-o conversatie interioara pe care as fi preferat sa o am in cu totul alte circumstante, asa ca, vrei nu vrei, o sa te agat si pe tine in povestea asta. Daca universul ar avea o perspectiva constienta si obiectiva fata de planeta asta pe care locuim, ce ar gandi referitor la specia noastra?

Ca dupa 300 de mii de ani de evolutie, de la anticii homo sapiens si pana in ziua de azi, am ajuns pana in punctul in care avem dezbateri aprinse legate de schimbarea de sex la 7 ani si de rezultatul ecuatiei 8 ÷ 2(2+2)? Sau ca un procent urias din actiunile noastre au scopul principal de a demonstra ca suntem mai importanti decat altii? Cine stie…

Unde vreau sa ajung cu asta e ca in ultima perioada pe Crypto Twitter, ca de obicei, s-au format doua tabere care se dueleaza cu furci si topoare in jurul unei teme recurente.

Suntem intr-o piata bullish sau bearish? Mergem la $30K sau revizitam bottom-ul? A vrea cu orice pret sa ai dreptate si sa castigi un argument pe Twitter face parte din ADN-ul platformei, asa ca eu personal prefer sa ma detasez si sa-mi ajustez teza in functie de modificarile mai importante ale structurii macro.

Confirmation bias-ul e probabil una dintre prejudecatile care-ti pot afecta cel mai puternic planul investitional si cred eu ca e si cea mai prezenta in spatiul crypto. E periculos sa fii ghidat de anumiti factori la o concluzie personala si sa nu fii dispus sa renunti si sa o reevaluezi atunci cand e invalidata. Asta se intampla si in trading in aceasi masura, lipsa de flexibilitate cognitiva e din punctul meu de vedere unul dintre motivele principale in urma caruia unele persoane pierd bani constant.

Acestea fiind spuse, sa ne uitam la cateva elemente care sa ne indice unde ne pozitionam in momentul asta. DAR nu inainte da a-ti spune unul dintre cele mai bine ascunse secrete din spectrul Budist ale ultimului secol - fericit e cel ce rareori e trist. Cu placere. Am spus asta pentru ca vreau ca acest newsletter sa nu fie doar despre crypto, si sa abordam si alte subiecte de interes, ca spiritualitatea sau cosmologia.

Mergand mai departe, pana cand vom afla inflatia din luna februarie din State si ulterior dobanda de referinta, nu o sa mai intru prea mult in unghiurile economice pentru ca la nivel perceptual planurile sunt aliniate, mai mult sau mai putin, la fel.

Perspectiva mea inca de la inceputul acestui superb rally pe crypto, pe care l-am vazut in 2023, a ramas in linii mari neschimbata. Confirmarea suprema pentru o posibila structura bullish in urmatoarea perioada este o inchidere pe weekly peste high-urile din vara anului trecut, $25.2K pe BTC.

Dupa cum se vede si pe grafic, am avut 3 respingeri consecutive categorice, de care mai vezi doar cand mergi ca barbat la agatat intr-un bar de lesbiene. Diferenta totusi e ca Bitcoin a avut o sansa.

In acelasi timp, piata de equities incepe sa arate ca dupa o noapte lunga de sambata la Electric Castle, rosie si nu se mai poate ridica, iar dolarul (DXY), care e adevarat ca nu e 100% invers corelat cu S&P-ul si nici cu crypto, dar totusi un indicator bun despre apetenta investitorilor pentru risk on assets, s-a catarat destul de confortabil peste nivelul de la 103.5.

Drept urmare, in momentul asta nu am prea multe motive pentru a fi bullish, dar cum am spus si mai sus, acest lucru poate fi invalidat si cand / daca vom vedea asta, imi voi modifica si strategia.

Va las cu o intrebare - intr-un an in care multa energie va fi alocata pe incetinirea economiei si combaterea inflatiei, in care incertitudinea si frica pot stopa cu usurinta orice avant cu entuziasm al pietelor, iar traumele anului trecut inca stau in primele randuri in perceptia colectiva, are sens un bull run la pachet cu un nou ATH?

E evident ca vrem cu totii sa ne simtim cat mai aproape de Mircea Geoana cand i-a venit primul fluturas cu salariul de la NATO, dar trebuie sa fim si realisti.

“Nu se schimba nici o cifra ca scot cashu numerar

Eu nu port bancnote mici ca micii stau doar pe gratar

Mananc ceva scump fac burta la buzunar

Cureaua dublu G dau spaga la ospatar.”

Fear and ... Loathing in Las Vegas?

Indicele Fear & Greed pentru Bitcoin arata neutru, cel putin acum, cand scriu aceste randuri alese. Luna trecuta era la fel, dar saptamana trecuta pe greed, deci de la lacomie, la … meh? De unde avem certitudinea ca ce vedem noi acolo are la baza chiar volatilitatea, sentimentele si volumul de tranzactionare din piata?

Indicele asta (imi face impresia ca i-au zis ”indice” ca sa para cat de cat legit) se poate misca pe o scara de la 0, la 100, 0 fiind frica extrema si 100 fiind lacomie extrema.

Investitorii au tendinta sa cumpere cand frica e in toi, deoarece acolo pretul ar trebui sa fie cel mai jos, corect? Pe de alta parte, daca ”indicele” e ridicat, investitorii pot avea tendinta si mai multe sanse sa vanda, deoarece le este mai frica de o potentiala prabusire a preturilor.

Am zis „investitorii„, da? - NU ”persoane care au auzit ca ai facut 200 de dolari cu XRP acum cativa ani si vor si ei niste cascaval„, ca aia au cumparat deja cand acest indice era ridicat, fix inainte sa inceapa multi sa vanda, dupa care au ramas cu buza umflata si acum se stropsesc la tine in comments pe YouTube ca Bitcoin e Ponzi.

Dar divaghez, voi va dati seama ca totul se rezuma la frica? Fear si Greed sunt cam acelasi lucru in schema asta. Paradoxal, cand frica e mare trebuie sa cumperi pentru ca apoi, cand ajungi la lacomie, te cuprinde tot un fel de panica si vrei sa mai tii inca putin de tokenii aia amarati, zicand ”hai, ca se mai poate putin, inca un pic sa mai creasca”, dar nu … se duce totul in cap si tu ai impresia ca ai fost hrana usoara pentru pestii din ecosistem.

Frica e o emotie mult prea puternica. Toti luam decizii proaste, ne lasam dominati si pierdem bani din cauza unor situatii aflate in afara controlului nostru. Ce-ar fi daca macar pentru un moment, o ora, o zi, o luna am renunta la dorinta de a mai controla tot? Ce-ar fi, daca am invata sa stim cand e mai intelept sa preluam, dar si cand sa predam controlul?

Am o toleranta la risc tare scazuta si am descoperit ca frica este prima linie de aparare ca investitor. Dar cum? - Incearca sa iei doar intensitatea fricii si sa o transformi in forta cu care te misti spre obiectivul tau.

Trei puncte de vedere ar trebui sa iti ramana ca arme, indiferent ca piata e sus sau jos. Unul ar fi sa rationalizezi frica, privind riscurile versus recompense. Altul ar fi sa o ignori, avand incredere in ciclurile pietei si fiind investitor pe termen lung. Al treilea ar insemna ca aplici strategia finala si accepti faptul ca pierderile sunt experienta de viata si te invata cum sa cresti si sa te dezvolti.

Inainte de a mai face orice investitie, fa-ti o analiza suficient de complexa, incat sa iti dai seama, daca reusesti sa inveti mai bine din esec sau din succes.

Mada out!

Oasis recovered $140m of stolen Wormhole funds with help of whitehat hackers.

Dupa o perioada lunga de timp, in care eu unul am auzit doar de blackhat hackers care au cotrobait prin buzunarele ecosistemului crypto ca niste ratoni iscusiti, mai aflam si de cetateni onorabili care ajuta la recuperarea fondurilor furate.

Unul dintre subiectele care va fi foarte probabil pe ordinea de zi in industria asta si in urmatorii 10 ani este securitatea infrastructurii. Cum apar protocoale noi in mod constant, e extrem de dificil sa ajungi in punctul in care sa nu ai nicio gaura in armura, dar, cu timpul si pe masura ce vom atrage mai multi useri si developeri, si automat si fonduri, va exista o atentie in crescendo fata de siguranta asseturilor.

Pana atunci, tine de tine si de mine sa ne luam cat mai multe masuri de protectie si sa fim vigilenti si azi, si maine, si peste 2 luni.

Va asteptam cu mic cu mare la editia de vinerea viitoare!

Join the conversation

or to participate.