• CryptoBully
  • Posts
  • #18 - Se pozitioneaza SUA impotriva CRYPTO?

#18 - Se pozitioneaza SUA impotriva CRYPTO?

GM prieteni! Crypto Bully s-a nascut pentru a strapunge spatiul Web3 si a se pozitiona ca fiind newsletter-ul cu cel mai bun mix dintre haios si educativ care a existat si probabil va exista vreodata.

Ai vazut clipul pe care l-am postat ieri pe canalul de YouTube Cryptonita? Daca nu, check it out. CPI, BUSD si Paxos, piata crypto, avem despre ce vorbi.

In urma cu aproximativ 4000 de primaveri, undeva prin sudul Mesopotamiei, niste cetateni au transpus in realitate concepul de banking. Pe masura ce au trecut secolele si multe civilizatii au disparut in totalitate, sistemul financiar a continuat sa devina mai complex si sofisticat, si a ajuns pana in punctul in care sa fie piesa centrala in aproape orice dimensiune a existentei noastre colective - de la balanta puterii intre state, la mediul in care traim si tipul relatiilor pe care le avem.

Stim foarte bine cu totii ca status quo-ul finaciar global este in avantajul unora (mai putini) si in dezavantajul celor mai multi. Si nu, aceasta editie de newsletter nu este despre crearea unei miscari anarhiste, chiar daca directia asta pare, este despre a constientiza cu totii ca un sistem mult mai vechi decat mine sau tine nu se va da jos de buna voie de pe scaunul soferului ca sa mearga pe bancheta din spate, sau mai rau, in portbagaj.

Stiind asta, cred eu ca e considerabil mai simplu sa intelegem de ce, de multe ori industriile emergente se lovesc de o rezistenta solida (rezistenta peste care dai si atunci cand ii spui unui clujean ca exista orase mai frumoase), in special cele care au potentialul de a destabiliza ecosistemul financiar. Si crypto exact asta isi propune sa faca.

Cand anumite state adopta, pe fata sau mai subtil, o pozitie anti crypto, pot face acest lucru din foarte multe motive si cel mai probabil nu o sa le cunoastem pe cele reale niciodata. Cand ne raportam la o societate atat de divers si extinsa numeric ca cea din SUA, in cadrul careia deja avem procente mari de useri, detinatori, sau pasionati de crypto, plus cele mai mari fonduri de investitii / VC-uri cu skin in the game, o interzicere in totalitate iese automat din schema.

In schimb, institutiile statului pot folosi pretexte precum FTX pentru a luat masuri agresive impotriva intregii industrii. Sa ne intelegem, in 2008 cand Lehman Brothers a picat mai ceva ca increderea de sine a unui barbat cand primeste un “NU” din directia sexului opus, nu a existat o abordare foarte taioasa asupra celor care au intins limitele economiei traditionale pana au impins intreg mapamondul in recesiune, cum si-ar fi dorit multi. Sigur ca nu. De ce? Pentru ca .. te las pe tine sa completezi aici.

Ideea este ca intr-un bear market e la fel ca intr-o relatie romantica cu un sociopat. Si atunci cand crezi ca-i bine, tot rau e de fapt. Astfel ca in aceste perioade cand multi se retrag din ‘joc’ iar altii sunt frustrati ca au intrat prea sus, incep sa apara cele mai multe gauri in armura.

Este evident ca intr-un segment temporal in care ecosistemul e cvasi vulnerabil, poti lua decizii mai radicale decat in momentele in care si un cetatean izolat pe o insula de 27 de ani te intreaba de crypto.

Totusi, se pozitioneaza SUA anti fenomenului pe care noi il sustinem?

Evenimentele legate de Paxos si Kraken par a face parte dintr-o lista mai lunga de pasi facuti inspre a destabiliza unele din cele mai importante grinde de sustinere a crypto - stablecoins si puntea cu sistemul bancar traditional.

Sa fim sinceri, industria deocamdata nu poate functiona, cel putin la acest nivel, fara banci. Ti-am atasat doar cativa dintre pasii facuti in ultima perioada.

Cum vor arata urmatoarele luni? Imposibil de anticipat. Important, zic eu, e sa fim pregatiti sa ne adaptam pentru orice scenariu. Intr-un final, crypto a depasit multe etape mai dificile si cu siguranta o va mai face si pe viitor. Stii cum e vorba aia ‘ploaia vine, calu’ ramane’. Sau nu cred ca asa era. In fine, ai inteles idea.

Intr-un final e absolut normal ca intr-un bear market sa te simti uneori ca Leondardo DiCaprio cand nu mai avea loc pe scandura langa Kate Winslet.

“Omul este sortit in lume

Sa treaca prin rele si bune

Dar eu am trecut numai prin rau

Stie doar sufletul meu”

Leo care nu-i pe scândură

Această ediție a CryptoBully este sponsorizată de ZOIDPAY

ZoidPay este un proiect care activeaza in ecosistemul MultiversX - prin intermediul platformei lor pot fi generate carduri virtuale care pot fi folosite ulterior pentru a plati cu crypto la diversi comercianti.

In momentul de fata lucreaza la o aplicatie mobila (Web 3.0 Super APP) prin care userii vor avea acces la mai multe features: Staking, NFTs, Virtual Cards, shopping, servicii financiare, etc.

Oamenii au lansat si 2 farms in care poti castiga rewards, daca adaugi lichiditate pe perechea ZPAY - EGLD de pe xExchange. Mai multe detalii in articolul de mai jos.

Crypto ex machina

Cand eram adolescenta, in randul tineretului (da, exista asa ceva si atunci, la 1800) era la moda o piesa de la Vama Veche: Hotel Cismigiu.

Daca chiar aveai un spirit ”rebel”, era si mai trendy sa fredonezi 2 versuri dintr-o strofa, care sunau cam asa: ”Americani-s de vina …”, iar restul nu mai poate fi citat, va las pe voi sa va documentati online.

De ce sunt americanii de vină pentru ce se intamplă la nivel macro? - Desi mai glumim uneori la un suc despre faptul ca americanii nu stiu ca oul iese din dosul gainii, trebuie sa recunoastem ca au destule universitati si companii tech care investesc in cercetare, in domenii ca AI, biotehnologie sau energie regenerabila.

Toate astea pot si vor avea un impact major asupra economiei in ansamblu. De ce ma intereseaza pe mine, Pompilia Carcalete (nu eu, un personaj ipotetic, ma-ntelegeti), ori de cate ori creste rata dobanzii de referinta in State?

Pietele financiare si orice domeniu care inca se bazeaza pe lichiditate provenita din fiat, cum e decomandata si Crypto (puteti sa ma contraziceti, dar eu tot pe-a mea o tin), depind de rolul SUA in economia globala si de faptul ca dolarul inca este moneda de rezerva a lumii.

Ce face Fed cu dobanda de referinta? - Cam acelasi efect il are si chimioterapia ca tratament. Scopul e de a adresa o problemă - inflatia, respectiv o tumoare, prin luarea de masuri care vor avea inclusiv efecte secundare negative.

Cresterea ratelor dobanzilor incetineste economia, iar chimioterapia distruge nu doar celulele canceroase, ci toate celulele cu o rata ridicata de diviziune. Practic vorbim despre folosirea tacticii pamantului parjolit, in speranta ca organismul/economia va rezista. Pamantul, ca pamantul, dar eu m-am dus pe aratura.

Sa ajungem si la ultima vina atribuita americanilor: ce spun gurile rele ca ar incerca administratia americana sa faca, prin toate recentele atacuri ”coordonate” asupra stablecoins? - Pregatesc terenul pentru Era CBDCs. Nu port o palarie din staniol, dar asta nu suna chiar absurd, daca o spui si a doua oara.

Sunt sau nu americanii de vina pentru ce se intampla cu piata Crypto acum si nu numai? - Raspuns scurt - DA!

Totusi, nu consider ca crypto e o nisa ce mai poate fi destabilizata major(era deja) de manevrele recente din State. Din contra, piedicile care apar pe parcurs ar putea sa o si duca mai rapid spre reglemetare si adoptie generalizata.

Mada out.

Creierul tau cand trebuie sa decizi in ce proiect merita sa iti investesti banii.

“Hong Kong citizens will be allowed to buy, sell, and trade crypto assets from June 1”

Cu siguranta, in perioada asta avem tendinta de a ne concentra atentia aproape in totalitate pe ce se intampla in State, pe buna dreptate pe alocuri, si riscam sa ratam ce se intampla pe alte continente.

De fiecare data cand un stat isi darama propriile preconceptii despre crypto este e o veste excelenta pentru toata comunitatea. In cazul de fata, Hong Kong deschide portile larg pentru retail, lucru care in mod natural va crea un nou flux activ de investitori.

Cu cat acest organism viu cum este crypto isi multiplica numarul de celule care contribuie la dezvoltarea sa, cu atat mai usor ne va fi tuturor sa opunem rezistenta in fata unor masuri fortate.

Join the conversation

or to participate.