• CryptoBully
  • Posts
  • #13 Cum arata prezentul si viitorul Crypto in Romania?

#13 Cum arata prezentul si viitorul Crypto in Romania?

GM prieteni! Crypto Bully s-a nascut pentru a strapunge spatiul Web3 si a se pozitiona ca fiind newsletter-ul cu cel mai bun mix dintre haios si educativ care a existat si probabil va exista vreodata.

Timp estimat de citire: 6 min 44 sec

Exista vreun mod mai bun de a-ti incepe ziua decat la 5 dimineata? Pana la 7 sa ai dusul deja facut, un jogging si stretching, ca sa-ti poti savura cafeaua sau ceaiul in liniste, inainte sa inceapa zgomotul din ziua respectiva. Habar nu am cum e, ca sincer nu am facut niciodata asta. Unii oameni asa sustin, dar imi pastrez o doza sanatoasa de scepticism.

Pana acum cativa ani credeam cu convingere ca intre orele 3 si 6 dimineata planeta se opreste complet si intra intr-un fel de lucrare de mentenanta, dar am ajuns sa inteleg ca nu e asa si ca, spre surprinderea mea, sunt multi oameni care se trezesc zilnic, de buna voie, in acest interval orar. Cand crezi ca ai ajuns sa intelegi, in linii mari, structurile de functionare ale mintii umane, se pare ca totul se naruie si incepi din nou de la zero.

Sleeping Amanda Cerny GIF - Sleeping Amanda Cerny Sleepy GIFs

Cum imi spune o data pe saptamana si a mea sotie, as putea sa vorbesc cu orele despre absolut nimic, asa ca haideti sa ne indreptam atentia catre lucruri mai serioase.

Stim cu totii ca Romania e o tara dominata de contraste puternice. Anul trecut aveam 22.4% din populatie cu toaleta in curte si vrem sa lansam un hub de inovare in Sillicon Valley.

Din moment ce pe balanta interna care ne seteaza sistemele de perceptie negativul are o greutate semnificativ mai mare decat pozitivul, e cat se poate de normal ca multi dintre noi sa priveasca anumite lucruri printr-o lupa mai “intunecata”.

Asta cu siguranta se aplica si cand deschidem subiectul crypto si blockchain in Romania. Daca as avea cate o pasare calatoare pentru fiecare replica de genul ‘suntem vai de capu’ nostru la crypto’ am auzit, as putea sa leg cate o sfoara de fiecare si sa zbor gratis cand vreau eu. Dar deocamdata ramane la stadiul de vis si tre’ sa platesc in continuare bilete de avion.

Adevarul e ca stam bine si la adoptie, si la deschidere din partea autoritatilor, si la numarul de developeri activi si cu proiectele lansate. Mai mult, una dintre cele mai mari retele de infrastructura (Elrond) isi are sediul aici.

Suntem, din perspectiva mea umila, intr-un punct de inflexiune din care, daca ne jucam cartile bine, putem avea cresteri exponentiale a industriei crypto / blockchain in RO pe viitor. De ce zic asta?

Din mai multe motive:

  1. Avem un numar mare de developeri buni, iar puntea de legatura intre programarea traditionala si cea pe blockchain este din ce in ce mai usor de parcurs, plus retele layer one pe care se codeaza in Javascript etc.

  2. Suntem o piata emergenta in care oamenii descopera din ce in ce mai mult importanta unui plan investitional - care in multe cazuri va include si crypto.

  3. Taxe mici si perspective pentru o reglementare favorabila- sunt persoane in institutiile statului care inteleg foarte bine ce sursa interminabila de fonduri poate insemna industria crypto din Romania.

  4. Salariile care sunt sub media UE ne imping sa cautam solutii alternative pentru a genera bani.

  5. Multitudinea de persoane experimentate, platforme, cursuri, care contribuie constant la o fundatie educationala solida a comunitatii.

Sigur, unii vor spune ca sunt eu prea optimist si ca privesc partea plina a paharului, cand in schimb eu n-o privesc nici pe aia plina si nici pe aia goala, ci doar apreciez sincer existenta paharului in orice stare.

Ca tot exploram capitolul educatie crypto, cei de la Stakeborg au sfera de academy care include si partea de newsletter pro scris de Vlad, pe langa cateva cursuri bine structurate. Tin sa mentionez ca si eu am scris un curs care va fi lansat pe platforma in viitorul apropiat.

Daca va intereseaza, dati un click pe imagine si vedeti singuri despre ce a vorba.

Cum am spus de mai multe ori, nu stiu daca chiar tie sau doar vorbeam singur in baie, dar e mai putin important, vedem cel mai bine orice fel de evolutie prin statistica si prin modul in care urmarim firul narativ dintr-un unghi cat mai obiectiv. Crypto este o industrie atat de la inceput de drum incat avem o oportunitate inter-generationala de a excela cu adevarat si de a atrage cantitati masive de asseturi (prin proiecte crypto, investitori profitabili, fonduri de investitii, etc.) care ulterior sa se ramifice si in alte segmente ale societatii noastre.

Nu am fost niciodata adeptul abordarilor cu tente nationaliste, dar cred ca avem toate uneltele necesare pentru a folosi acest domeniu in avantajul nostru, atata timp cat ne concentram mai mult pe colaborare si nu pe o competitie toxica.

Tre’ sa ne ferim de o atitudine ca a lui Thomas Edison atunci cand iesea la bere cu baietii:

“M-am nascut inventator

Fac inventii, voi luati lectii

Tatal smecheriilor

Da da, da da.

Dintr-un leu sa faci o mie

E arta si smecherie

Cea mai dulce meserie.”

Brentmorr Boilstheclown GIF - Brentmorr Boilstheclown Enjoytheshow GIFs

“FTX Has Recovered 'Over $5B' in Assets, Bankruptcy Attorney Says”

Sursa: Coindesk

Inainte de toate, sper din suflet ca nu ai pierdut bani in urma dezastrului cu FTX, dar chiar daca s-a intamplat sa ramai cu fonduri blocate pe platforma, sunt multe lucruri de invatat aici.

Din moment ce activam in fiecare zi intr-un mediu digital in care cateodata putem fi vulnerabili fara sa stim in fata unor scam-uri, hack-uri si asa mai departe, cu totii ar trebui sa fim constienti de fragilitatea portofoliului nostru in anumite circumstante si sa ne luam cat mai multe masuri de securitate posibile.

(Exact in momentul in care am scris ‘securitate’ am realizat ca o editie de newsletter cu acest subiect ar fi benefica.)

FTX a fost o asemenea situatie pe care, sa fim sinceri, era extrem de dificil sa o anticipam, aproape la fel de dificil de anticipat ca o invitatie la o nunta. De fiecare data parca vin cand te astepti mai putin.

Se pare ca au fost recuperati $5 miliarde in asseturi, dar asta nu inseamna automat ca pot fi tranzactionati si transferati imediat clientilor. Dar oricum ar fi, este evident o stire pozitiva. Va las mai departe cu infograsu’ ca iar imi spune ca scriu prea mult si el are prea putin spatiul in newsletter.

Inainte de asta, pentru parteneriate avem si un media kit lansat recent, asa ca va trec idei sugubete prin cap, aruncati un ochi acolo.

Cum vezi tu crypto in Romania, in prezent?

Suntem o țară cu latență mare atunci când vine vorba de evoluție. Avem totuși oportunitatea, la fel ca în cazul internetului, sa dam skip la o faza de digitalizare prin care au trecut în ultimii 10-20 ani tarile dezvoltate. Blockchain ar putea facilita asta în instituțiile statului și Crypto ne-ar putea ajuta sa ieșim la rampă în plan internațional din sectorul privat.

Avem exemplul crypto pozitiv de start-up de la Sibiu și e nevoie de mai multe astfel de cazuri. Ne lipsește educația de bază în rândul majorității și există educație financiară într-o nișă redusă, dar observ un trend ascendent din acest punct de vedere și asta ma bucură.

Trebuie sa continuăm să educam persoanele apropiate și avem o șansă pentru un viitor mai bun.

Despre crypto in Romania, in prezent putem spune in primul rand ca exista. Nu afirm ca in 2017, cand am intrat eu in acest spatiu minand ETH, nu ar fi existat oameni, insa eram insesizabil de putini, iar daca deschideai subiectul la o masa, erai privit ca un nebun.

Acum, spre deosebire de atunci, s-a format o comunitate considerabil de numeroasa, pe fundamentul creat de cativa deschizatori de drumuri, care si-au asumat rolul de a vorbi public pe acest subiect, iar aici nu ma refer la diletanti, ci la persoane care cu asta se ocupa 24/7, de suficient de mult timp incat sa aiba o opinie avizata.

Un alt factor important, care trebuie luat in considerare este acela ca avem in sfarsit si in Romania proiecte crypto de succes, cu perspective serioase de viitor si chiar unele care au reusit sa atraga atentia pe plan international.

In mod cert evolutia este vizibila si consider ca Romania are sansa de a fi un hub crypto care poate da directii in piata si care poate atrage capital strain.

Va asteptam cu mic cu mare la editia de vinerea viitoare la EXACT 07:00

Cum ți s-a părut newsletter-ul de astăzi?

Join the conversation

or to participate.