• CryptoBully
  • Posts
  • #1 Mixul perfect dintre finante si tech

#1 Mixul perfect dintre finante si tech

GM prieteni! Crypto Bully s-a nascut pentru a strapunge spatiul Web3 si a se pozitiona ca fiind un newsletter cu cel mai bun mix dintre haios si educativ care a existat, si probabil, va exista vreodata. 

Timp estimat de citire: 6 min 10 sec

Daca repetam cu totii asta cu voce tare, unii dintre voi sigur vor ajunge sa o creada. Sau cine stie, asta am citit undeva in trecut. 

Intr-o lume in care gradul de complexitate a calatoriei tale in timp si spatiu creste in acelasi ritm cu averea lui Warren Buffett in timp ce doarme, rapiditatea cu care te adaptezi la schimbare devine un skill care poate face diferenta dintre ‘mediocru’ si ‘extraordinar’. 

Si din moment ce esti aici cu mine, stim cu siguranta ca nici unul dintre noi nu vrea sa fie mediocru.

Daca e sa ne punem ochelarii pragmatici si sa ne indreptam privirea catre modul in care functioneaza societatile, doua dintre elementele fundamentale care le stau la baza ar fi tehnologia si finantele. 

De ce? Cum de ce? 

E simplu. Pentru ca aceste domenii reprezinta fundatia care ne ajuta sa ne indeplinim cele mai de baza nevoi. Fie ca vorbim de mancare, un acoperis deasupra capului, a-ti gasi perechea potrivita care sa rada la glumele tale, statistic nu foarte bune si adesea idioate, printr-un ‘swipe right’ (‘wink wink’), sau socializare, toate astea se pozitioneaza, mai mult sau mai putin, undeva in spectrul de finante sau tehnologie. 

Si asa se naste industria CRYPTO, acest copil hiperactiv care, simultan iti zambeste si arunca cu farfuria de bors cu perisoare in peretele alb, printr-o intersectie necesara intre cele doua. 

Pe masura ce probleme grave ale sistemului economic global au inceput sa iasa la suprafata (in special criza financiara din 2008), s-a nascut plodul asta care vrea sa schimbe regulile jocului. Avansul tehnologic si greed-ul oamenilor din ultimele decenii ii permite sa incerce. 

E important sa intelegem cu totii ca, nucleul industriei este si va fi intotdeauna ascuns sub straturile stralucitoare ale fluctuatiilor din piata, ciclurilor bull si bear, proiectelor fara niciun orizont de utilitate care fac zeci de X-uri si a zgomotului intern si extern produs de variatii majore de dopamina. Ati inteles da? Ca eu m-am pierdut putin in propriile metafore. 

Si totusi unde ne situam noi? 

Eu, unul - pe un scaun cu un surub care imi intra putin in … dintr-un birou din Iasi, dar asta e mai putin important. 

Tehnologia avanseaza as we speak si iti voi reaminti lucrul asta cat mai des pentru ca, intr-un final, pe asta ar trebui sa pariem cu totii, indiferent ca ne numim mfers, degens, sau Dorin din comuna ‘Udati-Manzu’. Si asta ar trebui sa fie elementul de claritate intr-un ecosistem plin de confuzie.

Daca blockchain-ul reprezinta punctul comun spre care gravitam la nivel de colectiv, individual e fiecare cu propriul traseu. Faptul ca tu incerci sa evoluezi si sa intelegi domeniul din ce in ce mai bine, asta iti contureaza automat o perspectiva mai completa asupra lumii care ne inconjoara. 

Pentru ca a intelege cu adevarat toate sinapsele si neuronii care fac crypto sa pulseze inseamna sa ai si cunostinte despre finante si tehnologie si nu ne oprim aici. Ajungem si-n sfera politica si legala. 

Cum crypto este un mix intre finante si tehnologie; asemenea si noi stam la intersectia dintre nevoi individuale si colective. Si am o veste buna pentru cei care inca nu stiu asta: spatiul crypto ni le poate indeplini pe ambele daca stim exact unde sa ne uitam. 

Pe plan colectiv, putem face parte dintr-o comunitate cu aceleasi obiective macro si a contribui activ la ceva ce e mai mare decat noi, iar pe plan individual, a ne raporta mai bine la mediul inconjurator si a merge catre independenta financiara si libertatea de a ne decide propriul fir narativ in spatiul digital.

Iar legat de libertate, o spune mai bine decat as putea sa o fac eu vreodata, Nicolae Iorga:

“Domnule procuror, sunt nevinovat

Despre infractiuni eu doar am cantat

Unu care libertatea o iubeste 

Nici prin cap nu-i trece sa se faca peste.”

E posibil totusi sa fi fost Dani Mocanu, dar ai inteles substanta mesajului.

Radacinile industriei se resimt in mai multe planuri personale decat poate constientizam si o sa incercam cu fiecare editie a acestui newsletter sa ne apropiem de un mindset cat mai optimizat pentru performanta si succes. Si foarte important, sa avem intotdeauna ochii deschisi pentru unghiurile pozitive si sa ne amintim sa si zambim. 

Nu am inteles niciodata obsesia unor oameni cu unele domenii pe care evident nu le inteleg prea bine. 

Cu siguranta ca exista posibilitatea de a vedea pretul BTC la $12K, sigur putem cadea cu totii de acord aici, dar superficialitatea si ignoranta cu care trateaza subiectul in repetate randuri e din acelasi registru cu felul in care ma raportez eu la praful de sub frigider.

Taica’miu mi-a repetat toata viata ca in multe cazuri demonstrezi ca esti mai destept cand stii sa taci. Acuma ca ma gandesc, e posibil sa fi fost o strategie ca sa aiba mai multa liniste in casa dar, oricum ar fi, se aplica bine in cazul lui Mircea Badea. 

Mi se pare fix genul de om care la inceputul anilor 90 ar fi urlat in fiecare zi de la geamul din bucatarie ca internetul e o idiotenie care o sa dureze la fel de mult precum cariera lui de kick-boxer. 

In perspectiva mea umila, cand ai persoane de genul care se pozitioneaza ferm impotriva unei industrii emergente cu aplicabilitati reale in majoritatea segmentelor cheie (medicina, sisteme de votare, infrastructura economica etc.), este inca o confirmare ca Web3 is where you want to be. 

“19 out of 182 global banks supervised by the committee reported that they owned digital assets. Combined, their total exposure to crypto is estimated to be 9.4 billion euros ($9.38 billion)”

Cum spunea Bob Marley: “Every little thing is gonna be alright” 

Inca o confirmare ca expansiunea crypto, odata ce a fost pusa in miscare, va continua indiferent ca afara ploua, ninge, sau e soarele ala perfect care te impinge sa cazi sub masa de la prea multe beri. Nu e cazul la mine, evident. 

Industria deja a depasit cele mai dificile obstacole si a ajuns intr-unul dintre cele mai bune locuri posibile - un melanj intre “too big to fall” si destul de la inceput de drum, incat sa ofere oportunitati financiare uriase. 

"The eye sees only what the mind is prepared to comprehend." - Henry Bergson

Cateva cifre in continuarea sectiunii precedente ca sa intelegem mai bine anvergura acestei tehnologii. 

Sunt importante MEME-urile in Crypto?

Vlad Mercori - Imi place ca pastram ordinea fireasca a lumii si barbatul apare inaintea femeii desi răspunde cronologic al doilea. Felicitari ca începeti newsletterul cu dreptul!! Memes…ce sa zic, glumele mele sunt prin definitie proaste.

Lumea mai multa ma injura decat rade deci Inteleg logica meme-urilor pentru ca e modalitatea celor ca mine de a incerca sa parem simpatici. Crypto in sine e un meme la adresa mizeriei din lume, Vitalik cu apetitul lui pt roz e un meme, SBF cu pantalonii lui de pescar e un meme, toti suntem. Uite si tu cum arată newsletterul asta! Cum sa vorbești in felul asta despre ceva atat de serios ca banii si tehnologia?

Si cu toate astea o sa aveti 5k subs before you blink pentru ca ăștia suntem…niste scelerati si niste misfits care vor schimba lumea cu zambetul pe buze. Asa sa ne ajute Satoshi!

Mada Cryptomatics  - Crypto fara memes e ca Dogecoin fara “much wow” sau “such coin”.

Memes nu sunt doar o strategie de marketing oportuna, mai ales ca acum prospera pe Twitter, care ramane platforma cea mai intens forjata de catre cryptoheads. 

Mai au si rolul de a descreti fruntea, atunci cand tavalugul Bear Market ne aduce pe toti in aceeasi situatie - aproape la fel de bine ca alcoolul - marele nivelator social.

Avem cu totii acei prieteni apropiati carora e suficient sa le trimitem o imagine sau un meme, iar ei sa stie exact la ce inside joke facem trimitere. 

De asta Crypto are nevoie de memes ca de aer: pentru ca ele incheaga o comunitate prin niste legaturi mai subtile decat limbajul articulat.

Ne fac sa ne consideram “speciali” si ne dau sentimentul de, “bai, suntem singurii care ne dam seama” - iar asta o zic cu cea mai mare doza de autoironie posibila.

Welcome to the club! - Raspuns scurt: “DA - very meme!”

Va asteptam cu mic cu mare la editia de vinerea viitoare la EXACT 07:00

Reply

or to participate.